- Балыкты кууруп жатканда майдаланып кетпеси үчүн аны кууруганга 10-15 мүнөт калганда туздап коюу керек.
- Балыкты катуу кайнаган сууда бышырбайт.
- Балык менен эт кыпкызыл болуп куурулсун десеңиз алдын ала балыкты майлык менен аарчып суусун кургатып алуу керек.
- Шорпого жана суюк тамактарга лавр жалбырагын, калемпирди кайнап бүтөргө аз калганда салуу керек.
- Көмөч казанга эт же балык куурусаңыз адегенде майга туздан сээп койсоңуз майы чачырабай жакшы бышат.
- Картошканы майлык менен жакшылап кургатып алып кессе, кууруганда кыпкызыл болуп бышат.
- Чийки боорду адегенде кайнак сууга салып алса оңой тазаланат.
- Боорду чала туздап туруп кууруса, жумшак бышат.
- Жаңы бышкан жер-жемиштерди жана картошканы кайнап турган сууга салса эзилбей жакшы бышат.
- Жаңы көмөч казанды пайдаланардын алдында ага туз салып катуу кызытып алса бекем болуп узакка кызмат кылат.
- Тузу ашыкча болуп калган шорпого күрүч салынган баштыкчаны салып койсо, ашыкча тузду соруп алат.
- Помидордун жарылган жерине туз сээп койсо, бузулбай турат.